Vores hjerne og organer er så afhængige af fedtstofferne, at de ikke kan fungere ordentligt uden. Derfor kan symptomerne på for lidt sunde fedtstoffer også være vidt forskellige, lige fra hormonelle problemer over træthed og manglende koncentrationsevne til hjerteproblemer.
Guide
Det kan føles som lidt af en jungle at finde rundt i, for udover at du skal kende, hvor du finder de sunde fedtstoffer, er der også kvalitet og brugen at tage hensyn til.
3 grundtyper af fedtstoffer - de flerumættede, de umættede og de mættede.
Helst skal vores fedtindtag være fordelt, så vi får en tredjedel af vores samlede fedtindtag fra hver gruppe. Desværre får rigtig mange af os en noget skæv fordeling med en overvægt af de mættede. Vi får både fedtstoffer fra selve maden og fra olier og smør, når vi tilbereder maden. Typiske kilder til fedtstoffer er:
Flerumættede fedtstoffer – findes bl.a. i hørfrø, solsikke, valnød, tidsel, græskar og raps, som alle laves som flydende olier. Disse skal opbevares på køl.
Umættede fedtstoffer – oliven, mandel, sesam og hasselnød – også flydende olier. Disse kan tåle stuetemperatur. Her bør du desuden gå efter mørke flasker, som skåner indholdet mod lys.
Mættede fedtstoffer – smør, kokos, palme og animalsk fedt (kød og mejeriprodukter).
Hvis du er i tvivl, om den olie du har, er en af de flerumættede, umættede eller mættede, så kan du altid prøve at stille dem på køl. De flerumættede forbliver flydende, de umættede bliver let grynede, mens de mættede, der tåler varmen, bliver stive.
Jomfruolier er en betegnelse, der fortæller, at indholdet er første pres af frugten. Det gælder om at få olier, der er nænsomt behandlet gennem fremstillingen, derfor er ordet "koldpresset" også værd at kigge efter. Det betyder, at presningen er holdt nede i temperatur, og olien ikke er ødelagt af varme.
Brug fedtstofferne rigtigt
Det er langt fra alle fedtstoffer, der tåler opvarmning.
Udover at blive ødelagt kan nogle fedtstoffer ved opvarmning danne de skadelige transfedtsyrer – det er derfor, du skal bruge de rigtige fedtstoffer til opvarmning.
Alle olier og fedtstoffer holder deres næringsstoffer mest intakt uden opvarmning – men nogle fedtstoffer tager mindre skade af opvarmning end andre.
Det er kun det mættede fedt, der tåler de høje temperaturer. Umættede fedtstoffer, som olivenolie, tåler forsigtig varme – max. 160 grader – så hvis du primært bruger det til ovnen, kan du styre varmen.
Flerumættede fedtstoffer skal altid spises kolde, det er måske derfor, at det oftest er denne gruppe, vi får for lidt af. Men hæld dem gerne over salaten, i smoothier eller safter og få dig et skud hjernesundt fedt.
Tegn på fedtmangel
Faktisk kan for lidt af de sunde fedtstoffer betyde, at du tager på! Derudover er huden det organ, der oftest først kommer til at lide under manglen på fedt. Så tør hud, øjne og slimhinder, hårtab, udslæt, talgknopper på overarme, lår og baller, pigmentmangel/-forandringer kan være et råb på flere sunde fedtstoffer.
Andre mangelsymptomer på essentielt fedt kan være: mangel på energi, hyppige infektioner, hormonelle forstyrrelser, nerveproblemer, hjerteproblemer, depression og migræne, problemer med indlæring og manglende overblik, dårlig koordination.
Kilde: Helse
Læs meget mere om det sunde fedt her
Ingen kommentarer:
Send en kommentar