fredag den 17. september 2010

Kaffe for sundhedens skyld?

Der er en god chance for, at du netop har hældt dagens første kop kaffe ned. (Jeg er på kop nummer 3...).
Danskerne drikker nemlig i snit fire kopper kaffe om dagen og er dermed et af de mest kaffetørstige folkefærd i verden.

Er kaffe skadeligt?
Flere nyere forskningsresultater tyder efterhånden på, at kaffe kan beskytte mod en række sygdomme. Dog er der et par ting, man skal være opmærksom på, inden man blot hælder ublu mængder kaffe i gabet:

1) Koffeinen i kaffe kan være med til at give hjertebanken, søvnbesvær og sure opstød

2) Kaffe indeholder små mængder akrylamid (der dannes under ristning af kaffebønnerne), der mistænkes for at være kræftfremkaldende

3) Kaffe indeholder også stoffer der, hvis kaffe indtages i større mængder, kan være med til at øge kolesteroltallet. Disse stoffer fanges i øvrigt af et kaffefilter, så filter- og instantkaffe er mere hensigtsmæssigt i den forbindelse.

Men er kaffe så ligefrem sundt?
Kaffen kan i hvert fald sagtens indgå i en sund livsstil. Flere og flere undersøgelser tyder på, at et moderat kaffeindtag, pga. indholdet af koffein og antioxidanter, kan have sygdomsforebyggende egenskaber.

1) Kaffe kan måske være med til at forebygge Alzheimers.

2) Op til seks kopper kaffe om dagen kan være med til at nedsætte risikoen for at udvikle type-2 diabetes med næsten 30 pct. Kaffe forbedrer simpelthen insulinfølsomheden.

3) Koffeinen i kaffe kan også hjælpe dig til at begå færre fejl (viser en undersøgelse blandt folk der arbejder i skiftehold).

Hvor meget kaffe?
5-6 kopper om dagen kan snildt indgå i en sund livsstil - og måske endda have en svag forebyggende virkning mod sygdomme.
Men pas på med at hælde fed mælk og sukker i - det fortynder sundshedsværdien OG gør (den ellers kalorifri kaffe) til et sandt kaloriemareridt.

Du kan læse meget mere om den sorte drik her

6 kommentarer:

Alice sagde ...

Endelig et område, hvor jeg føler mig sund :-)

Marianne sagde ...

Jeg tænker faktisk over mit kaffeforbrug. Der er dage hvor man er fuldstændig galvaniseret og har en fæl metalsmag i munden.
Jeg gik over til sødetabletter for et par år siden, fordi jeg brugte nærmest 2 kg sukker om måneden. Er jeg blevet mere sund eller er kunstige sødemidler kræftfremkaldende?
Faktum er intet er så opkvikkende som en go'kop tår kaf'

Maria sagde ...

Jeg æælsker jo en god kop tår kaffe :-) - men prøver lidt at udskifte en eller to af dem med te. Det er jo ikke helt det samme men går egentlig meget godt. Og spørgsmålet om sødemiddel vs. sukker - jeg ved det sørme ikke...men det kan jo undersøges.

Maria sagde ...

Sødemiddel: I Danmark findes der følgende tilladte intense sødemidler: sakkarin, aspartam, sukralose, neotame og acesulfam-kalium.
Der er debat om hvorvidt intense sødemidler kan være en sundhedsrisiko.
Der er dog ikke nogle uafhængige videnskabelige undersøgelse, der har været i stand til at påvise nogen risiko. Der er også en sydamerikansk plante, stevia, der indeholde et intenst sødemiddel men det er ikke godkendt til madvarer endnu da man ikke er færdig med at undersøge om det kan udgøre en sundhedsmæssig risiko. Såå, Marianne og andre - jeg tror roligt I kan bruge sødemiddel :-)

@alice - jeg er sikker på at der er mange andre områder også ;-)

Tove sagde ...

Kunne vi måske få et tilsvarende indlæg om te - og de eventuelle gode/dårlige egenskaber?

Maria sagde ...

det kan du tro Tove :-) - og nu får du ikke længere meddelelse om virus?